Vés al contingut

Què és el FSMET?

El Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET) vol ser un procés de confluència de les economies que són una alternativa real al capitalisme . Per tant, el principal objectiu d’aquest procés és acostar moviments socials i iniciatives que comparteixin la voluntat de posar al centre de l’economia les persones i el medi ambient, i d’acabar amb l’economia basada en l’extracció, el creixement, la competitivitat i el mercat, i que lluitin per caminar cap a societats resilients i col·laboratives que construeixin i reforcin aliances i accions estratègiques a base de treballar juntes.

La finalitat de teixir aquesta confluència és construir juntes una agenda global inclusiva per reivindicar l’altra món que ja existeix!

Som conscients que les dinàmiques de poder i privilegi també estan presents en les economies transformadores, per això volem assegurar una mirada atenta que asseguri la diversitat dels subjectes que participen d’aquest procés.

El FSMET és un Fòrum temàtic que s’engloba dins del Fòrum Social Mundial (FSM). El primer FSM es va celebrar del 31 de gener al 5 de febrer del 2001 a Puerto Alegre (Brasil) i va reunir a més de 12.000 persones. Des de llavors, s’han realitzat setze edicions, i s'ha celebrat a diferents països com l’Índia, Kènia, Senegal, Tunisia o Canadà. El FSM reuneix a milers de persones de moviments de la societat civil que s’oposen al neoliberalisme i que persegueixen ser una alternativa al actual model capitalista.

Seguint l’esperit dels Fòrums Socials Mundials, volem traslladar els objectius dels moviments socials de base a les administracions públiques (sobretot a nivell municipal i regional), amb la perspectiva de construir polítiques públiques que fomentin formes més humanes d’entendre l’economia. També volem apropar el treball que es fa a les universitats i centres de recerca en l’àmbit de les economies transformadores. Per això, s’inclouran dos eixos transversals: de polítiques públiques i de formació i investigació, que treballaran de manera articulada amb la resta dels eixos.

Ens proposem fer del procés, l’objectiu
Iniciem un procés de confluència, tant a nivell local com internacional, entre totes aquelles iniciatives, moviments i formes de comprendre l’economia que tenen com objectiu comú la construcció d’una alternativa real de transformació del sistema econòmic i financer capitalista actual.
Volem fer d’aquest Forum, una plaça
No ens volem limitar a la celebració d’un esdeveniment vitrina on siguin expertes que ens parlen, sinó debatre plegades quina economia volem. Tampoc volem només discutir i somiar aquest “altre món possible”, perquè sabem que ja existeix a través de milers d’iniciatives que construeixen alternatives. Volem trobar estratègies comunes per visibilitzar-nos, articular-nos i multiplicar-nos.
Treballem perquè sigui un procés sostenible
que tingui continuïtat més enllà del Forum del 2020, tant a nivell local com internacional. Per fer-ho cal assegurar que aquest es construeix des dels territoris i generar espais d’articulació presencials i virtual a nivell local i internacional que tinguin continuïtat en el temps com a espais de confluència i transformació.
Volem donar a conèixer les economies transformadores
i arribar a totes aquelles persones que encara no en són part. Per això, creiem que és necessari que el Fòrum compti amb una xarxa de mitjans de comunicació independents afins que puguin fer ressò del procés i assegurar-ne l’efecte multiplicador