Vés al contingut
photo transformadores

Primeres passes regionals cap al FSMET

Falta menys d’un any pel Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET), que es realitzarà el juny del 2020 a Barcelona, per la qual cosa les xarxes i entitats s’estan començant a organitzar, mentre que ja han començat a sorgir les primeres campanyes o iniciatives.

Un clar exemple és Uruguai que aquest divendres albergarà el primer Fòrum Nacional que reunirà una multiplicitat d’actors entorn els eixos del FSMET: economies feministes, agroecologia, comuns, així com la economia social i solidaria. La idea es generar un diàleg entorn a diferents preguntes que es plantejaran a les presents. En aquest cas, es convidarà a delegades de la Asociación para los Derechos Humanos de las Mujeres y el Desarrollo (AWID), de la Red de Agroecología de Derechos de la Mujer, Redes Amigos de la Tierra, Coordinadora Nacional de Economía Solidaria, Asociación Nacional de Empresas Recuperadas por sus Trabajadores. A més, també es convidarà actors acadèmics de la Xarxa Temàtica de l’Economia Social i Solidaria de la Universitat de la República, Cure-Departament de Territori Ambient i Paisatge; i de la Xarxa Internacional d’Economia Humana i de polítiques públiques.

En la segona trobada, la data de la qual està per determinar, s’enfocarà en moviments i paradigmes que contribueixen a imaginar que una altra economia és possible o paradigmes sobre la diversitat. En aquest cas, es convidarà a empreses B, mutuals i representants de l’economia circular. La finalitat d’aquestes dues trobades és consensuar una postura conjunta que, posteriorment, es presentarà al FSMET.  

En un altre punt del planeta, a França, la Universitat Jaurés de Tolossa acollirà el 22 i 23 de novembre el 19è Fòrum Regional de les Economies Social i Solidaria d’Occitània. L’edició d’enguany tindrà una especificitat i és que serà una de les etapes cap al FSMET, per la qual cosa abordarà les qüestions d’agroecologia, les economies feministes, l’economia social i solidària, així com els comuns. A més, s’abordarà com les polítiques públiques i la investigació i l’educació han de treballar de manera articulada amb els altres eixos.

Per un altre costat, la Plataforma Mercosur Social i Solidaria, que engloba 16 Organitzacions No Governamentals (ONG) i 150 organitzacions Socials d’Argentina, Brasil, Xile i Paraguai s’adhereix al FSMET. És per això que hi haurà una fòrum regional de les economies transformadores del Mercosur el 29 i 30 de novembre a Río de Janeiro.

 

Campanyes

Però les trobades regionals no són els únics espais on es donen passos cap al FSMET i, per exemple, la Xarxa Internacional d’Educació i Economia Social i Solidària, integrant de la Campaña por un Currículum Global de la Economia Social y Solidaria i membre del Comité Coordinador del FSMET, ha posat en marxa una enquesta on-line on es pregunta els educadors, siguin docents o no, sobre com s’ha d’ensenyar l’economia social i solidaria o demanen que es presentin propostes específiques i educatives per discutir en el FSMET. L’objectiu és que cada xarxa, espai, federació aporti la seva valoració amb la finalitat que totes les veus estiguin representades en el FSMET. Les persones podran contestar a l’enquesta fins a finals d’any. Els resultats de la consulta es sistematitzaran i publicaran a la ES (Revista Econòmica Social).

També ha nascut iniciatives populars com la de Gijs Spoor i Naimeh Ghabaie que emprendran un viatge molt especial. Els avions són els causants d’emissions de diferents gasos contaminats com el CO2. És per això, que han decidit venir fins a Barcelona per participar en el FSMET des d’Auroville, l’Índia, per terra i, en concret, a través de la històrica ruta de la Seda. El vol d’una sola persona que viatja en avió de Nova Delhi a Barcelona emet 1,4 tones de CO2. Aquesta quantitat equival al desgel de 936 tones de glaciar, fer la volta al món tres cops en tren o deixar durant una dècada una bombeta de baix consum encesa durant tota la nit i el dia. Per això, han decidit no enfilar-se els núvols per venir al FSMET i aposten per un model de viatge menys contaminant.