Vés al contingut
Adala concert 2

Adala aposta per intentar generar un canvi en el món el que vivim

El cantant de reggae Adala avui ha canviat el format del seus concerts, per oferir-ne un d’acústic i més íntim. Davant de més de 200 persones ha enviat missatges transformadors als assistents. “Estem intentant generar un canvi en el món que vivim que ningú ha triat”, ha manifestat en to reivindicatiu per introduir la cançó Todo Cambia, de l’argentina Mercedes Sosa.

El concert, que ha organitzat el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET) en el marc de la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària de Barcelona, tenia com a objectiu arribar a un públic jove perquè s’involucri en la transformació del sistema capitalista cap a un més sostenible i humà. En aquest sentit, Adala ha assegurat que aquest Fòrum és essencial perquè ofereix alternatives reals i existents al sistema capitalista. “La gent jove com nosaltres tenim clar que aquest sistema està en crisi, que no funciona, però no sabem trobar alternatives”, ha ressaltat el cantant.

Adala ha tingut un record per la família, amb tres nens, que ahir va ser desnonada al barri barcelonès de Gràcia i que va acabar amb episodis de violència per part dels Mossos d’Esquadra als manifestants que volien impedir el desnonament. Es dona el cas que tenien un acord per acudir un pis de protecció oficial el 15 de gener, però ara “hauran de passar els Nadals sense casa”, relata Adala, a qui els hi ha dedicat una de les seves cançons.  

Entre altres peces, Adala ha interpretat versions en acustíc de les canços el Mateix Foc, La Nostra Sentencia o Drames, a un públic entregat que corejava les cançons. L’artista ha reconegut que en els concerts es posa nerviós i li costa expressar-se, però que li agrada trobar aquests espais on compartir amb el seu públic. “La música per a mi és especial i em fa passar per emocions i aquests són espais per col·lectivitzar aquestes emocions. Generar espais per sentir les mateixes emocions i compartir-les. Aquesta cançó em fa treure la ràbia que porto dintre des de fa temps”, ha manifestat abans de cantar Il·legal.

Aquesta havia de ser la darrera lletra a la qual posava veu, però davant la insistència del públic ha cantat dues més. Una d’elles ha estat El foc que mou la terra, que parla sobre la carta que va escriure el 1854 cap dels indis Suwanish, al llavors president dels Estats Units, Franklin Pierce, que volia comprar-li les terres que habitaven, a la zona que avui és Washington. “Qui pot comprar o vendre el cel? Qui s'ha apoderat de cada estel? Qui pot comprar o vendre el cel i la terra? I es que qui s'ha apoderat de cada arrel?”, ha cantat Adala recordant la missiva del líder indi, un missatge que va molt acord a la filosofia del FSMET, que defensa que s’ha de preservar la terra i la naturalesa. Finalment, ha acabat amb la cançó Nòmada, que el públic es coneixia a la perfecció i que, sovint, se’l sentia més al cantant.

Els missatges transformadors d’Adala i del FSMET han calat en un públic jove, que és essencial per fer aquest canvi de model. Les alternatives al capitalisme existeixen i, entre totes, hem de seguir construint-les.

Etiquetas